En hij heeft gelijk. Zonder geheugen zijn we niet meer dan een lopend mensenlijf dat ademt en praat. Ons geheugen bepaalt wie we zijn. Maar tegelijkertijd komen er ongevraagd oude koeien uit de sloot van dat geheugen. Die oude koeienlijken hadden we liever nooit meer teruggezien. Het geheugen is zowel een goede vriend als een geniepige vijand. Maar wat maken die details uit? Je wilt slapen!
En niet meer denken aan dat je baas vandaag zei … en dat je meester vroeger ook al… Herinneringen kunnen je als spoken achtervolgen. En je weet nooit op welk moment ze zullen opdoemen. Waarom doet het geheugen dat? En wat is de functie van het geheugen? Veel wetenschappers vergelijken de werking van het geheugen met een computer. Met ons korte-termijn- of werkgeheugen zittend in de voorste slaapkwabben, boven je oor , kun je berekeningen uitvoeren, begrijpen en leren.
Om deze kennis over te hevelen naar het lange- termijngeheugen is volgens veel theorieën de slaap cruciaal. Slapen is erg belangrijk voor opslag van ervaringen en kennis in het lange-termijngeheugen. Van veel overlevenden van de holocaust is bekend dat hun herinneringen aan de concentratiekampen fragmentarisch en onvolledig zijn, omdat ze leden aan lichamelijke uitputting en slaaptekort. Want alleen door een diepe slaap beklijft al het geleerde.
Maar ook de hippocampus, waarin het middellange geheugen zetelt, is geen onbelangrijk onderdeel in de computer van het geheugen. Slachtoffers van een koolmonoxidevergiftiging of zuurstofgebrek waarbij de hippocampus beschadigd is geraakt, lijden aan ernstig geheugenverlies en een gebrek aan toekomst visie. Het herinneren van gebeurtenissen is psychologisch dus hetzelfde als het scheppen van niet bestaande gebeurtenissen.
Voorstellingsvermogen heeft alles te maken met geheugen, het één kan niet zonder het ander. Zo bezien lijkt een briljant geheugen de poort te zijn voor een gouden toekomst. Solomon Sherashevsky was zo iemand met een briljant geheugen. Hij werkte in de eerste helft van de twintigste eeuw als journalist bij de plaatselijke krant. Gestuurd door zijn hoofdredacteur, wandelt hij binnen in het kantoor van de psycholoog Lurija, die een onderzoek doet naar geheugen en neuropsychologie.
Uit beleefdheid begint Lurija wat geheugentests bij hem af te nemen. De routineklus wordt al snel een verbijsterende proef: Sherashevsky blijkt letterlijk alles te kunnen onthouden, lijsten met 30, 50, 70 of nog meer elementen, vooruit of achteruit of vanaf een willekeurig punt. Sherashevsky vertrekt en laat de wetenschapper Lurija in totale verwarring achter.
Waar ligt de grens van de capaciteit van het geheugen? Vraagt de geleerde zich af. In het geval van Sherashevsky blijkt dit later nog verder te gaan: er is geen grens, hij onthoudt alles. Sherashevsky heeft een absoluut geheugen. Wie staan te springen om mensen met een absoluut geheugen als Sherashevsky, zijn politie en justitie. Ooggetuigen kunnen in een strafzaak cruciaal zijn voor de bewijsvoering. Maar in de praktijk blijken die ooggetuigen niet altijd betrouwbaar.
Er zijn aanwijzingen dat in Amerika de helft van de onschuldige gevangenen is opgesloten door foutieve ooggetuigeverslagen. In Nederland is het dan ook niet mogelijk om iemand te veroordelen alleen op basis van een ooggetuige, er is altijd aanvullend bewijs nodig. Uit experimenten blijkt hoe twijfelachtig een ooggetuigeverslag kan zijn. De proefpersonen moesten daarna de dader aanwijzen uit een rij van zes verdachten.
De echte dader zat er in werkelijkheid niet bij. Bij twijfel pushten de onderzoekers de proefpersonen dat ze beter moesten kijken en hun best moesten doen de dader te herkennen. Iedereen wees een vermeende dader aan. Mensen hebben kennelijk niet in de gaten hoe onbetrouwbaar hun geheugen is. Een voorbeeld van hoe het mis kan gaan blijkt uit een proces dat in de jaren tachtig in Jeruzalem werd gevoerd tegen een oorlogscrimineel.
De Oekraïense oorlogsmisdadiger Demjanjuk werd door de Israelische geheime dienst uit Amerika voor het tribunaal in Jeruzalem gesleept omdat men vermoedde dat hij Iwan de Verschrikkelijke was. Deze Iwan was kampbewaarder in het vernietigingskamp Treblinka. Hij stond bekend om zijn uitzonderlijke wreedheid. Na een proces van zeven jaar bleek dat Demjanjuk niet Iwan de Verschrikkelijke was.
Wel hielp Demjanjuk in de oorlog hij bij het transport en de vernietiging van joden, er kleefde dus wel degelijk bloed aan zijn handen. Maar datgene waar hij voor beschuldigd was, bleek niet terecht. Hij was dus een ploert, maar de verkeerde ploert. De echte ploert, ene Iwan Marchenko, was onvindbaar. Demjanjuk werd door de fout in het proces op vrije voeten gesteld.
Dankzij onbetrouwbare ooggetuigen kwam hij met zijn misdaden weg. Zijn geheugen was feilloos. Alles wat hij onthield bleek uit proeven permanent en volledig te zijn. Solomon Sherashevsky was een fenomeen. Tegen de onderzoekers verklapte hij het geheim van zijn geheugen: hij heeft een extreem synesthetisch geheugen. Ieder woord of begrip zei hem hoe het eruit zag, hoe het proefde en soms deed een woord of begrip zelfs pijn.
Hij beschikte over een soort combinatie van een fotografisch- kleur en smaakgeheugen en kon de reeks associaties die hij daarbij had, naar elkaar ombuigen. Vandaar dat zijn geheugen een wiskundige precisie had. Het beeld dat ze voor zich zagen klopte, maar het woord zelf niet. Wanneer beginnen de eerste herinneringen?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de eerste herinneringen stammen uit een periode tussen de twee en zeven jaar, met een piek bij drie en vier jaar. Er zijn verschillende verklaringen waarom je vanaf dat moment dingen begint te herinneren. Eén van de verklaringen is dat dan de taalontwikkeling op gang komt, en taal is de slagader van het geheugen.
Voor die tijd weten ze niet eens dat ze iemand zijn, dus aan welke kapstok in het geheugen zouden ze dan hun herinnering kunnen hangen? Herinneringen van kinderen zijn cultureel bepaald. Van Chinese volwassenen is bekend dat hun eerste herinnering iets te maken heeft met de gemeenschap, de vroegste herinnering van Amerikanen gaat meestal over zichzelf als individu. Bij Nederlanders komt een eerste herinnering van een been tussen de fietsspaken relatief vaak voor.
Jeugdherinneringen zijn lang niet altijd betrouwbaar. Ze schuiven mee met de tijd en veranderen langzamerhand. Herinneringen komen naar boven als ze schurken tegen de emotie die je op dat moment hebt. Iemand die depressief is, zal op dat moment niet de vrolijkste herinneringen hebben. Verdriet en traumatische ervaringen lijken, meer dan vrolijke gebeurtenissen, mee te reizen met de tijd. Verdrietige herinneringen zijn ieder moment op te halen, vrolijke herinneringen komen vaak pas vijftig jaar later naar boven.
Een student van twintig zal zich op zijn zeventigste weer glimlachend herinneren dat hij op Koninginnenacht kruipend de weg terugvond naar zijn studentenkamer. Het is niet bekend wat de vroegste jeugdherinnering was van Sherashevsky. Feit is dat zelfs de man met mogelijk het beste geheugen ter wereld ooit, mankementen had in zijn hersens.
Sherashevsky kon niet abstraheren. Metaforen en spreekwoorden begreep hij alleen letterlijk, niet figuurlijk. Van gedichten snapte hij niets. Zijn extreem synesthetische geheugen was tegelijkertijd zijn gebrek. Hij mocht dan een feilloos geheugen hebben, echt nadenken kon hij niet. Normale mensen hoeven dan ook niet te treuren over hun gebrekkige en onbetrouwbare geheugen.
Want juist ons haperende geheugen stelt ons in staat om te denken. Denken is tenslotte niet meer dan onbelangrijke details vergeten, generaliseren en abstraheren. Site: www. Groningen, Jouw reactie. U heeft JavaScript momenteel uitgeschakeld. Om een reactie te kunnen plaatsen dient u JavaScript in te schakelen en Cookies toe te staan, vernieuw vervolgens deze pagina. Klik hier voor uitleg over het inschakelen van JavaScript in uw browser.
De hoer van het geheugen. Zonder geheugen geen toekomst Veel wetenschappers vergelijken de werking van het geheugen met een computer. Geheugenwonder kan alles onthouden Solomon Sherashevsky was zo iemand met een briljant geheugen. Oorlogsmisdadiger wordt vrijgesproken Wie staan te springen om mensen met een absoluut geheugen als Sherashevsky, zijn politie en justitie.
Verdriet komt altijd terug Wanneer beginnen de eerste herinneringen?
Zaterdag 6st, April 6:57:2 Pm

Beschrijving:
Paulineandjason |
---|
36 jaar vrouw, Schorpioen |
Sas van Gent, Netherlands |
Russisch(Basic), Maleis(Beginner) |
Chirurg, Parodontoloog |
ID: 4862613314 |
Vrienden: d_richart, gokalex |
Persoonlijke gegevens | |
---|---|
Geslacht | Vrouw |
Kinderen | 1 |
Hoogte | 166 cm |
Toestand | Gratis |
Onderwijs | Hoger onderwijs |
Roken | Ja |
Drink | Ja |
Contacten | |
Naam | Sandy |
Bekeken: | 6732 |
Nummer: | +312136-297-85 |
Stuur een bericht |
Andere items